Woord x Macht x Strijd

Een masterclass met Jan Blommaert

HET VERHAAL

Eén lesuur als erfenis

Wanneer Jan Blommaert aankondigt dat er terminale kanker bij hem werd vastgesteld, besluiten enkele vrienden om iets te doen. Dat iets wordt deze web documentaire van 50 minuten : Woord X Macht X Strijd. 

 

Een magistrale masterclass over taal en ongelijkheid, tegen de achtergrond van het leven en werk van Jan Blommaert. Over taal als architectuur van de samenleving en onderwijs als wapen. Over hoop en sociale verandering. Maar ook over extreem rechts, hoopvolle sociale bewegingen en de rol van de publieke deskundige.


Een film van Pieter De Vos en Docwerkers, in samenwerking met Epo, Victoria Deluxe en Diggit.

Kijk hier naar de trailer

 

Aanpak

Jan en grande forme

Dit project is een initiatief van Ico Maly, voormalig student en collega van Jan Blommaert. Hij kwam bij ons aankloppen met het idee iets te ondernemen, want er was geen tijd te verliezen.  Eind augustus 2020 duiken we twee dagen lang in de studio om urenlang te converseren, omgeven door een batterij aan camera’s. We kregen een Jan in grande forme. Ondanks zijn vergevorderde ziekte gaf hij urenlang van katoen in zijn kenmerkende stijl.

 

Om deze opnames tot een volwaardige film af te werken, vroegen we de steun van het publiek.  Dankzij de financiële bijdrage van honderden mensen van over de hele wereld werd meer dan 35.000 euro opgehaald, wat een belangrijk deel van de kosten kon dekken.

 

Resultaat

Een film van onderuit

‘Woord x Macht x Strijd’ werd aan de wereld voorgesteld met een online première via livestream, in samenwerking met tientallen vakbonden, middenveldorganisaties en faculteiten.  Zij namen de livestream mee over op hun kanalen en organiseerden evenementen om samen naar de uitzending te kijken.

 

Duizenden mensen, in België maar ook elders in de wereld, keken live mee. Zelf verzamelden we met een 200-tal dichte vrienden van Jan in cc De Nieuwe Vrede in Berchem.

 

Vandaag leeft de film verder op Youtube, waar de film al 20.000 keer werd bekeken.

Kijk hier naar Woord x Macht x Strijd met Jan Blommaert

 

Onze rol in dit project:

creatief concept
archiefonderzoek
scenario
strategie
opname
regie
planning
aansturing team
postproductie
communicatieplan
website
crowdfunding
social media
digitaal evenement

Samenwerken? Vertel ons wat je zoekt

Blijf op de hoogte