Sikitiko

jeugdfilm over koloniaal erfgoed

HET VERHAAL

Sikitiko: de Hand van de Koning

In 2004 ontvoert een mysterieuze groep de hand van een standbeeld, onderdeel van een monument voor koning Leopold II. Met deze daad wilden ze de aandacht verstigen op de Belgische koloniale geschiedenis. Ze zouden een surreële reeks van gebeurtenissen in gang zetten, in de beste Belgische traditie.

 

In 'Sikitiko: de Hand van de Koning' (9 min - 2010) reconstrueert een klein meisje het verhaal.

“Absolutely delightful film, masterfully done”

 
Adam Hochschild
Author 'King Leopold’s Ghost'

AANPAK

De draak steken met Serieuze Mensen

Dit verhaal leek ons een mooie metafoor voor hoe België omgaat met haar koloniaal verleden: klokkenluiders ofwel negeren, ofwel vervolgen.

 

Door het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van een 8-jarig meisje maakten we het verhaal toegankelijk - en konden we de draak steken met alle betrokkenen.

“The most subversive film in our youth festival this year!”

 
Monica Koshka-Stein
Artistic Director KUKI Young Short Film Festival Berlin

Resultaat

Het verhaal ging de wereld rond

Sikitiko werd gemaakt en gepubliceerd in 2010, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid.  De film werd feestelijk gepresenteerd in De Centrale in Gent en verscheen online in verschillende publicaties.

 

Jaar na jaar wordt deze bescheiden film steeds opnieuw opgepikt. In 2021 koos Alex Moussa Sawadogo ‘Sikitiko’ voor het programma Focus on Postcolonialism at interfilm International Short Film Festival Berlin. De jaren ervoor werd de film geprogrammeerd in DocHeads in Londen en op tientallen festivals in Spanje en Latijns Amerika - in 2013 kreeg Sikitiko nog de prijs voor beste kortfilm op het festival van de politieke film in Buenos Aires.

Winner Best Shortfilm Award 2013

 
Ficip Argentina
Festival van de politieke film in Buenos Aires

Onze rol in dit project:

creatief concept
research
script
strategie
opname
planning
aansturing team
casting
postproductie
communicatieplan
VERTALINGEN

Samenwerken? Vertel ons wat je zoekt

Blijf op de hoogte