Gezondheidszorg in Cuba en de Filipijnen

rechtenbenadering als sleutel

UITDAGING

Empowerment in de gezondheidszorg

Hoe kunnen we het recht op gezondheid voor iedereen garanderen? Viva Salud nam docwerkers onder de arm om hun visie in beeld te brengen in een educatieve video.

 

Gezondheid is een fundamenteel recht dat helaas voor velen op onze planeet bedreigd wordt door armoede, ongelijkheid, uitbuiting en oorlog.

 

Viva Salud, een ngo die zich inzet voor het recht op gezondheid en soevereine ontwikkeling, voert deze strijd samen met sociale bewegingen in de Filipijnen, Palestina, de Democratische Republiek Congo en elders.

Aanpak

Leren van Cubaanse gezondheidszorg

We besloten een vergelijking te maken tussen de situatie voor patiënten in Cuba en de Filipijnen. 

 

De Filipijnen, een ontwikkelingsland, kent geen vanzelfsprekende toegang tot gezondheidszorg. Welke rol kunnen 'community health workers' hierin spelen? 

 

Cuba daarentegen staat wereldwijd bekend om haar uitmuntende publieke gezondheidszorg, volledig gratis voor haar bevolking. Hoe slaagt een ontwikkelingsland als Cuba erin deze topkwaliteit gezondheidszorg kosteloos aan te bieden?

AANPAK

Research en praktische organisatie in handen

Docwerkers nam niet alleen het onderzoek naar de verhalen op zich, maar ook de praktische organisatie van de reis en de opnames. 

 

In de Filipijnen werkten we samen met CHD, de partnerorganisatie van Viva Salud. We kozen voor verhalen uit de volkswijk Parañake, een sloppenwijk naast de luchthaven van Manilla, die representatief is voor de situatie van miljoenen Filipijnen. 

 

In Cuba sloegen we de handen ineen met filmproducer Maria Carla del Rio, het ministerie van gezondheidszorg en de Cubaanse filmcommissie om de nodige toegang te verzekeren. 

 

De opnamen vonden plaats in de omgeving van Policlínico 19 de Abril in Havana. 

RESULTAAT

Internationaal inzetbaar

Via de verhalen van gewone mensen, worden de visieteksten en beleidsdocumenten toegankelijk en concreet. We zien hoe Jimmy moet ploeteren om rond te komen, en hoe Emma het leven van een boreling redt. We ontmoeten dokter Gisela, en gaan met haar mee op ronde door haar wijk.

 

We hebben taalversies gemaakt in het Spaans, Engels en Nederlands. De video heeft wereldwijd weerklank gevonden binnen de beweging voor het recht op gezondheid en wordt regelmatig aangevraagd voor congressen en seminars.

 

De Engelstalige versie is meer dan 20.000 keer bekeken op Youtube.

Onze rol in dit project:

creatief concept
research
opname
toelatingen en vergunningen
aansturing team
postproductie
voice over
vertalingen

Samenwerken? Vertel ons wat je zoekt

Blijf op de hoogte