Drive until you drop

Mini documentaire in The Guardian

HET VERHAAL

Yurii werkte zich bijna dood

Op kerstavond valt de Oekraïense truckchauffeur Yurii flauw in de douche van een snelwegparking. Dokters stellen acuut nierfalen en hartproblemen vast, maar zijn werkgever gelooft hem niet. Yurii werkte voor Girteka, een van de grootste transportbedrijven van Europa, dat rijdt voor Ikea, Amazon en andere multinationals.

 

Het werd bijna zijn dood. In deze korte documentaire in ‘graphic novel’-stijl vertelt Yurii zijn verhaal.

 

‘Drive until you drop’ werd gerealiseerd door Docwerkers in opdracht van FNV (Federatie Nederlandse Vakbonden) en ITF (International Transport Federation).

Aanpak

Tekenen, om ‘t toch te tonen

We werkten samen met de Litouwse filmmaker Lukas Čestovas, om Yurii’s getuigenis en zijn penibele gezondheidstoestand onmiddellijk vast te leggen.   

 

Deze opnames werden bewaard, om ruimte te maken voor dialoog met de werkgever. Maar deze ontkent elke verantwoordelijkheid. Yurii's verhaal moest naar buiten gebracht worden. 

 

We ondersteunden Yurii’s getuigenis met geanimeerde reconstructies in graphic novel-stijl, archiefbeelden en documenten. Voor het scenario en de visuele stijl lieten we ons inspireren door het populaire true crime genre.

Resultaat

Opgepikt in The Guardian

De kortfilm 'Drive until you drop' , en het bijbehorende dossier over Yurii en zijn voormalige werkgever Girteka werd opgepikt in verschillende Europese publicaties.

 

Ook door de Britse kwaliteitskrant The Guardian, die een breed onderzoek bracht over Yurii’s verhaal en de vele klachten van de werknemers van Girteka.

Onze rol in dit project:

creatief concept
scenario
aansturing team
opname
regie
animatie
voice over
postproductie
vertalingen

Samenwerken? Vertel ons wat je zoekt

Blijf op de hoogte