Project: films G3W

In 2015 werkt docwerkers aan een vijftal campagnefilms voor G3W. G3W is een Belgische ngo die strijdt voor het recht op gezondheid, samen met partners in onder andere Congo, Palestina, Filipijnen, Cuba en Laos.

 

G3W_Filipijnen_docwerkers

project: films ‘De Toekomstfabriek’

Sinds enkele weken draait Docwerkers mee in de De Toekomstfabriek: verschillende werkgroepen samengesteld uit Gentse middenveld organisaties denken na over een wereld met toekomst. Thema’s als superdiversiteit, ecologische alternatieven, Peer2Peer economie, arbeid, democratie, onderwijs en wonen zijn al een jaar lang onderwerp van onderzoek en discussie binnen de groepen. Vijf van die werkgroepen worden door ons ondersteund bij het maken van een korte documentaire, als verslag van dat traject.

Voor meer info volg onze facebookpagina of bezoek de site van de toekomstfabriek.

 

 

toekomstfabriek_docwerkers_1

 

 

toekomstfabriek_docwerkers_2

 

 

toekomstfabriek_docwerkers_3

“De Madammen Van Mathilde” in de prijzen

Bron: De Wereld Morgen, Keltoum Belorf    – bezoek demadammenvanmathilde.be voor meer info

Pieter De Vos, de maker van de documentaire ‘De madammen van Mathilde’, ontvangt de Prijs voor Jong Talent 2012 van de Vlaamse Vereniging voor de Filmkritiek tijdens de week van de sociale film in Antwerpen.

Één jaar gratis wonen

Het begon allemaal twee jaar geleden met een oproep van Indymedia.be (de voorloper van Dewereldmorgen.be) aan haar vrijwilligers, om een reportage te maken van Miss Dakloos. Dat was een controversiële schoonheidswedstrijd voor dakloze vrouwen met als hoofdprijs één jaar gratis wonen.

Pieter De Vos reageerde op de oproep en ging aan de slag. Maar na de eerste contacten liet het thema hem niet meer los. “Ik vond het gegeven zo absurd en het maakte me tegelijk nieuwsgierig. Toen ik de intenties van de organisatrice Mathilde hoorde wilde ik er meteen een langer project van maken”.

Geen sexy thema

“Mathilde helpt al 20 jaar met de opvang en begeleiding van daklozen. Ze begeleidt vrouwen om opnieuw een dak te vinden in een co-house systeem. Ze organiseerde voor de eerste keer de ‘Miss Dakloos’-verkiezingen om enerzijds de dakloze vrouwen in de bloemetjes te zetten, maar anderzijds ook vooral om de daklozenthematiek op de agenda te krijgen. Armoede en dakloosheid is sowieso geen sexy thema”.

“De Miss-verkiezingen vond ik een goede kapstok om het verhaal te vertellen van vrouwen aan de rand van de maatschappij. Ik volgde drie kandidaat-Missen bijna 18 maanden, van het begin tot de finale. Nadien ben ik ze blijven volgen om te zien hoe het verder met hen is verlopen na de Miss-verkiezing”, vertelt De Vos.

Overlevingsmodus

Je anderhalf jaar lang onderdompelen in de wereld van daklozen was niet evident, zo ondervond De Vos. “Ik wist natuurlijk wel ongeveer wat dakloosheid is, maar het raakte me mentaal meer dan ik verwachtte. Ik ben een jongen van de middenklasse die in een vrij beschermde omgeving is opgegroeid. Het kwam hard aan om met vrouwen geconfronteerd te worden die in een constante overlevingsmodus staan. Ze hadden meestal geen contact meer met familie of vrienden en waren overgeleverd aan de straat”.

“Ik ging zo op in hun verhalen dat ik niet meer stilstond bij de Miss-verkiezing zelf. Toen ik uiteindelijk op die finale was vond ik het zo absurd. En het irriteerde me hoe de massaal aanwezige pers vooral focuste op het sensationele aspect ervan”, aldus De Vos.

Pascale, één van de kandidates die De Vos volgde, hoopt door te winnen het hoederecht over haar dochter terug te krijgen, maar niet alles verloopt zoals verwacht.

De documentaire ‘De madammen van Mathilde’ wordt volgende week vertoond op de week van de sociale film en komt op 17 oktober tijdens de Werelddag tegen Armoede ook op AchtTV. De docu wordt nu al vertoond op enkele Creative Commons festivals in het buitenland en zal in december onder de Creative Commons-licentie integraal online komen.

 

De week van de sociale film in Antwerpen loopt van 5-12 oktober en de docu wordt vertoond op:

  • 8/10 Permeke bib (uitverkocht)
  • 10/10 zijn er nog twee extra vertoningen, om 14u te bib Permeke en om 17u30 te filmhuis Klappei
  • 17/10 uitzending op AchtTV, 20u40

 

 

Vertoning op andere festivals:

© 2019 DOCWERKERS

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑